Loading...
Oboseala 2017-06-22T11:53:57+00:00

Oboseala

Oboseala1

Unii pacienți suferă de o epuizare puternică în timpul sau după tratamentul cancerului și au o nevoie crescută de odihnă. Această stare se numește „oboseală“. Există mai multe posibilități pentru a reduce oboseala.

Ce este oboseala?2

Termenul „oboseală” provine de la sentimentul descris de mulți pacienți referitor la starea lor. Se vorbește adesea însă și de „greutăți apăsătoare”, de o „greutate de plumb“ sau de o „lipsă de energie paralizantă permanentă“.

Semnele oboselii sunt:

  • oboseala severă excepțională
  • epuizarea rapidă după exerciții fizice
  • niciun efect al odihnei, chiar și după un somn lung
  • senzația de picioare și brațe grele
  • lipsa de motivație

Unele simptome sunt similare cu cele ale depresiei: tristețe, anxietate, pierderea interesului – toate aceste sentimente pot fi cauzate sau amplificate de oboseală.

Există mai multe boli, îndeosebi cele cronice, cu care este asociată oboseala. Prin urmare, se vorbește în mod specific de oboseala asociată tumorilor.

Sunt mulți bolnavi de cancer care suferă de oboseală?2

Aproximativ nouă din zece bolnavi de cancer manifestă semne de oboseală. După finalizarea tratamentului, pacienții continuă să acuze simptome. Unii dintre pacienți dezvoltă așa-numita „oboseală cronică“, care poate apărea chiar și la mult timp după terapie, având un impact puternic asupra vieții bolnavilor. Se estimează că doi până la cinci dintr-o sută de pacienți sunt afectați de oboseala cronică.

Care sunt cauzele oboselii datorate tumorii?2

Cancerele sunt asociate cu diferite forme de stres fizic și mental. Astfel, pentru oboseala pe fondul tumorii pot fi resposabili diferiți factori, printre care:

  • Influența bolii canceroase asupra corpului
  • Efecte secundare ale radioterapiei și chimioterapiei
  • Suprasolicitarea cauzată de schimbarea situației de viață
  • Probleme de somn cauzate de solicitarea psihică

Solicitarea fizică pare a fi, de multe ori, cauza principală pentru așa-numita „oboseală acută“ care apare în timpul bolii și tratamentului. În acest timp, datorită efectelor secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei, pacienții suferă adesea de anemie – ceea ce duce la o oxigenare insuficientă a organismului. Aceasta, la rândul său, poate duce la oboseală severă. Alte afecțiuni declanșate de terapie pot fi problemele tiroidiene sau diabetul.

În cazul „oboselii cronice“ se crede că stresul psihologic prelungit și teama de o recidivă sunt cele mai importante.

Cum poate fi tratată oboseala?2,3

Sunt disponibile diverse soluții, dar acestea trebuie să fie adaptate la pacient și la cauzele oboselii.

La nivel fizic sunt tratate mai întâi toate bolile declanșate de tratamentul cancerului. Medicul decide, în funcție de gravitatea bolii, ce medicamente trebuie folosite.

În cazul în care oboseala persistă chiar și după terapie, pot fi utilizate medicamente care pot avea un efect stimulant asupra psihicului. Decizia cu privire la tratament și la eficiența acestuia trebuie cântărită cu atenție și luată împreună cu medicul.

Activitatea sportivă regulată poate ajuta la contracararea oboselii. Deosebit de eficientă este alternarea exercițiilor de întindere, cardio și forță. Dar și alte forme de exerciții, cum ar fi mersul pe bicicletă sau dansul, au rezultate bune.

Mai ales pentru „oboseala cronică“, dar chiar și în timpul tratamentului cancerului, sunt recomandate servicii de asistență psihologică. Printre acestea se numără participarea într-un grup de sprijin sau discuțiile cu un terapeut specializat în psiho-oncologie.