Loading...
Stadializare 2017-07-17T12:17:26+00:00

Stadializare

În cazul suspiciunii de melanom malign se efectuează diverse examinări pentru a asigura diagnosticul. Dacă suspiciunea se confirmă, medicul decide cu privire la opțiunea terapeutică potrivită pentru fiecare caz în parte. Baza acestei decizii este reprezentată în primul rând de așa-numita stadializare a tumorii.

Clasificarea tumorilor: stadializarea

Pentru a putea face o estimare a evoluției bolii (prognostic) și pentru a putea lua decizia cu privire la tratament, după stabilirea diagnosticului întâi se stabilește în ce stadiu se află melanomul malign. Pentru aceasta se examinează și se evaluează diverse caracteristici ale tumorii. Acest procedeu poartă denumirea de clasificare TNM și se bazează pe recomandările Comitetului American pentru Cancer – American Joint Committee of Cancer (AJCC).1 În acest context se evaluează următoarele caracteristici:

T – grosimea tumorii
N – numărul ganglionilor limfatici afectați (engl. Nodes)
M – prezența și localizarea metastazelor în alte organe

Se diferențiază patru stadii:

Stadiile I și II includ toate tumorile fără metastaze. Acest lucru înseamnă că tumoarea este limitată local și că încă nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în alte organe. În stadiul III sunt deja afectați ganglionii limfatici. În cazul unui melanom malign în stadiul IV tumoarea deja a format metastaze la distanță în alte regiuni ale corpului.

  • Stadiul I este stadiul incipient al melanomului, tumoarea are o grosime redusă și nu sunt prezente metastaze
  • Stadiul II – grosime medie a tumorii. Tumoarea a infiltrat porțiunea inferioară a stratului intern al pielii (derm), dar nu și țesutul de sub piele sau ganglionii limfatici învecinați
  • Stadiul III – grosime mare a tumorii, afectarea ganglionilor limfatici
  • Stadium IV sunt prezente metastaze în alte organe din corp

În funcție de stadiu pot fi efectuate și alte subclasificări mai exacte. Prognosticul pentru pacienții care suferă de melanom malign depinde în cea mai mare măsură de stadiul bolii. Actualmente, datorită măsurilor bune de prevenție timpurie, aproximativ 90% din cazurile de melanom malign sunt diagnosticate în stadiul de tumoare unică, fără răspândire diagnosticabilă.2,3 În aceste cazuri prognosticul este în general unul bun, astfel că numeroși pacienți pot fi vindecați printr-o îndepărtare chirurgicală completă a melanomului malign. Dacă însă un melanom este depistat abia după ce deja s-a răspândit, șansele unui succes terapeutic de durată sunt mai reduse.4