Loading...
Simptome 2017-07-17T12:06:39+00:00

Simptome

Semnul clasic vizibil al unui melanom malign este modificarea culorii, dimensiunii, diametrului sau a formei generale a unui nev pigmentar, de exemplu a unei alunițe.

Modificarea poate surveni în decurs de luni până la ani și poate evolua treptat, astfel că persoana afectată nu observă inițial nimic. De asemenea în contextul dezvoltării unui melanom în regiunea unui nev pot să apară prurit, sensibilitate sau alte acuze neobișnuite. Simptomele care pot să apară odată cu progresia bolii sunt hemoragiile și apariția ulcerațiilor.

Melanoamele maligne ale pielii se pot împărți în următoarele subtipuri1,2,3:

  • Melanom cu extindere superficială (SSM)
  • Melanom nodular (NM)
  • Melanom malign lenticular (LM)
  • Melanom lentiginos acral (ALM)

Evoluție

Cu excepția melanomului malign nodular toate subtipurile prezintă inițial o fază de creștere laterală sau radială, ceea ce înseamnă că ele cresc mai întâi în sus sau în stratul superficial către lateral. În a doua fază – faza de creștere verticală –  melanomul crește în profunzime, de obicei până la cel de-al doilea strat al pielii, dermul. Melanoamele maligne nodulare însă cresc de obicei deja de la început în straturile mai profunde ale pielii.

Structura pe vârste la stabilirea diagnosticului

Statisticile SEER-18 (The Surveillance, Epidemiology, and End Results, Cancer Statistics Review 2007-2011) ale Institutului Național American pentru Cancer arată că vârsta medie a pacienților cu melanom la momentul stabilirii diagnosticului în anii 2007 până în 2011 a fost de 62 de ani. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, melanomul se regăsește la un grup de pacienți per ansamblu relativ tineri: conform statisticilor peste o treime dintre melanoame apar la pacienți cu vârste sub 55 de ani.

Frecvența melanomului în funcție de vârstă, 2007-2011 (Tabelul SEER)

Frecvența melanomului malign după vârstă

SSM crește încet, apare cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare, pe spate sau pe piept și începe cu o fază de creștere orizontală, mai întâi ca o pată situată la nivelul stratului superficial al pielii (epiderm). În decursul a câțiva ani el crește în straturile mai profunde ale pielii, are un aspect aplatizat și are un contur neregulat. Pigmentarea sa este inegală, ceea ce înseamnă că pot să existe mai multe tonuri de culoare. În centrul tumorii apar adesea regiuni deschise la culoare (depigmentate).

NM are o creștere mai rapidă și apare mai ales la nivelul pieptului, spatelui, capului sau gâtului. Ese o tumoare primară nodulară până la sferică, ce crește deasupra suprafeței pielii (exofitic) și este preponderent negru-maroniu. Hemoragiile și ulcerațiile sunt de asemenea frecvente. Printr-o fază inițială de creștere verticală tumoarea pătrunde timpuriu în straturile profunde ale pielii. Această formă a melanomului malign are un prognostic deosebit de grav.

LM apare adesea abia după câțiva ani și aproape exclusiv în regiunea feței în cazul pacienților mai vârstnici.

ALM apare preponderent la nivelul palmelor și tălpilor, dar și la nivelul peretelui unghial sau sub unghii. În fazele timpurii se prezintă sub forma unor pigmentări cu contur și suprafață neregulate, iar porțiunile nodulare semnalizează creșterea invazivă.