Loading...
Măsuri de prevenție 2017-07-17T13:12:21+00:00

Măsuri de prevenție

Depistarea precoce este decisivă

Dacă un melanom malign este depistat timpuriu, șansele de vindecare sunt mari. De aceea mai ales persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc trebuie să acorde o atenție sporită unei prevenții regulate și cuprinzătoare. Pe lângă autoexaminare se recomandă un screening de specialitate pentru cancerul cutanat, efectuat de către medic.1,2

Cu cât un melanom malign este diagnosticat mai repede, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare: în stadiul incipient rata de vindecare este mare, însă ea scade odată cu progresia bolii.3

Pentru prevenția și diagnosticarea rapidă a bolii există trei aspecte care joacă un rol foarte important:

 • evitarea arsurilor solare (prevenția primară)
 • pielea copiilor are nevoie de o protecție specială
 • respectarea regulilor privind expunerea la soare pe pagina www.info-melanom.ro

Solicitarea UV intensă, cu arsuri solare repetate, mai ales la vârsta copilăriei, reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru apariția melanomului malign. Din acest motiv expunerea excesivă la razele solare trebuie evitată.

Persoanele care stau în aer liber trebuie să acorde atenție câtorva lucruri, pentru a se proteja de razele soarelui:

 • Dați-i timp pielii dumneavoastră să se obișnuiască cu soarele.
 • Trebuie să evitați soarele puternic de prânz, între orele 11.00 și 15.00.
 • Atunci când efectuați activități în timpul liber sau la muncă orientați-vă după indexul UV.
 • Cea mai bună protecție poate fi obținută cu ajutorul hainelor. O piesă de îmbrăcăminte pentru acoperirea capului și ochelarii de soare protejează regiunile sensibile ale pielii capului și ochilor.
 • Toate zonele neprotejate ale pielii trebuie date cu o cantitate suficientă de cremă de plajă cu un factor de protecție împotriva razelor soarelui puternic (FPS). Regula de bază: cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât este mai scurt intervalul de protecție proprie a pielii. Cu cât acest interval de timp este mai scurt, cu atât factorul de protecție solară al cremei de protecție trebuie să fie mai mare.
 • Apa și transpirația reduc după o perioadă de timp protecția oferită inclusiv de cremele de plajă rezistente la apă. De aceea este important să vă dați din nou cu cremă la intervale regulate.
 • În cazul în care luați medicamente informați-vă despre efectele secundare pe care le au acestea sub influența razelor soarelui.
 • Este bine să renunțați la deodorante și parfumuri atunci când vă expuneți la soare.
 • Copiii mici nu trebuie să stea în soare puternic.
 • Reduceți numărul de momente de plajă la cât mai puține posibil.

Aceste măsuri de prevenție poartă denumirea de „prevenție primară”.

Cele 10 reguli de expunere la soare arată modul în care piele poate fi protejată cel mai bine în fiecare anotimp.

Orelor petrecute în soare la muncă li se adaugă într-o măsură importantă celor petrecute la soare în timpul liber, și astfel se constituie  un potențial de solicitare crescut pemntru aceste persoane. În cazul lor există un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer de piele.9

Dacă afară este umed și rece, tot mai mulți oameni se îndreaptă către sud. Rezultatul: pielea albă de iarnă întâlnește soarele din sud – o combinație dezavantajoasă. Și schiatul în munți a devenit de mult timp un sport de masă, însă influența soarelui la înălțime este adesea subestimată. Ca urmare a comportamentului modificat din timpul liber ne expunem pielea într-o măsură mult mai mare soarelui și unor radiații mult mai puternice decât în urmă cu câțiva ani.

Aici se adaugă factorii de mediu care intensifică expunerea la soare în anotimpul rece. Cu cât ne apropiem mai tare de ecuator, cu atât mai puternică e radiația UV. În munți radiația UVB crește cu circa 15-20% per 1.000 de metri înălțime.10  În imediata apropiere a ecuatorului sau pe un ghețar radiația UV este de aproximativ 100 de ori mai puternică decât într-o zi de vară din Germania.

Intensitatea soarelui în funcție de regiuni

Intensitatea soarelui în funcție de regiuni

Aici se adaugă faptul că în munți și la mare lipsesc particulele de praf și nisip, astfel încât radiațiile ajung neîncetinite la piele. Iradierea indirectă prin reflecția razelor soarelui în apă și zăpadă, care poate fi crescută chiar și în cazul unei înnorări ușoare, crește intensitatea solicitării UV chiar și la umbră.10 O briză proaspătă a mării și temperaturi cu minus la înălțimile alpine fac ca arsura soarelui pe piele, acesta fiind un semnal de alarmă, să fie foarte puțin resimțită.

De aceea chiar și în vacanța de iarnă este obligatoriu să folosim un factor de protecție solară UVA și UVB ridicat. În acest caz regula este să vă dați cu cremă cu o jumătate de oră înainte de a merge la bazin sau pe pistă, pentru a proteja pielea de la început. Buzele sensibile trebuie de asemenea protejate de soare, respectiv de frig. Numai așa poate fi redus la minim riscul de a suferi leziuni de durată și riscul de cancer al pielii.

Cele mai importante sfaturi de protecție împotriva soarelui pot fi găsite aici și pot fi descărcate sub formă de poster.

Mai ales persoanele care prezintă un risc ridicat pentru dezvoltarea unui melanom malign trebuie să supravegheze cu atenție modificările pielii.

Experții recomandă examinarea completă a corpului o dată pe lună: față, gât, urechi, linia părului pe frunte și la ceafă, regiunea gluteală, regiunea inghinală, regiunea genitală, membrele inferioare, picioarele și spațiile dintre degetele de la picioare.10

Melanoamele pot să dețină unul sau mai multe caractere care le deosebesc de alunițele benigne și care pot fi utile pentru diagnostic. Regula ABCDE este o bază bună pentru a identifica modificări ale pielii ca fiind suspecte sau ca fiind melanoame maligne:10

Regula ABCDE este utilă pentru autoexaminare

Modificările neobișnuite trebuie neapărat verificate de medic, în cadrul unei examinări de specialitate.

În cadrul unui screening de specialitate pentru depistarea cancerului de piele se examinează și se evaluează toți nevii pigmentari. Este vorba de o examinare standardizată a pielii, care este efectuată la nivelul întregului corp de către medici specializați.  Scopul acestei metode de identificare precoce este creșterea șanselor de vindecare a afecțiunilor cutanate maligne. În studii s-a putut demonstra faptul că prin screening s-au identificat mai multe tumori în stadii timpurii ale bolii.12,13 Dacă în urma examinării apare suspiciunea de cancer de piele, trebuie efectuat un diagnostic suplimentar. Pe această bază se va iniția dacă este cazul tratamentul.