Loading...
Evoluția bolii 2017-06-29T11:55:40+00:00

Evoluția bolii

La fel ca alte tumori, melanomul malign evoluează treptat. El poate lua naștere din nevi pigmentari deja existenți (alunițe) sau la nivelul pielii absolut sănătoase. Cauza acestei evoluții maligne este practic o leziune a informației genetice (ADN) a celulelor tegumentare care sintetizează pigmentul (melanocite), situație în care radiațiile UV joacă un rol important.

În evoluția în continuare a bolii aceste celule degenerate se multiplică și apare o tumoare. Astfel ia naștere inițial un melanom malign limitat local (in situ) la nivelul stratului superficial al pielii, epidermul. În acest stadiu riscul unei metastazări, adică al unei extinderi a tumorii în alte regiuni ale corpului, este încă redus – dacă melanomul este depistat și tratat rapid. Deoarece în prima fază a creșterii, tumoarea crește inițial orizontal, ceea ce înseamnă că ea crește în dimensiune. A doua fază a creșterii se produce vertical – cancerul crește în profunzime și penetrează și al doilea și al treilea strat al pielii (dermul și hipodermul). Aici tumoarea poate dobândi acces la vasele de sânge și limfatice. Prin aceste vase celulele modificate malign ale melanomului pot fi transportate în ganglioni limfatici, precum și în alte organe, și pot forma acolo metastaze.

Un diagnostic timpuriu este decisiv în cazul melanomului malign: dacă este depistat timpuriu, melanomul poate fi vindecat în majoritatea cazurilor. Dacă tumoarea deja a format metastaze, ea de regulă nu mai poate fi complet vindecată. Există însă opțiuni terapeutice care pot fi utile pentru încetinirea și împiedicarea progresiei bolii.