Loading...
Diagnostic 2017-06-29T11:54:32+00:00

Diagnostic

În cazul unui melanom malign, cele mai bune șanse de vindecare le au cazurile diagnosticate într-un stadiu tumpuriu. De aceea este importantă auto-examinarea regulată a pielii pentru a depista eventuali nevi pigmentari patologici (alunițe) pe care să îi arătați medicului, respectiv să îi țineți sub supraveghere. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu risc.1,2 Această autoexaminare poate fi efectuată fără probleme cu ajutorul criteriilor ABCDE și de asemenea și cu ajutorul partenerului.1,2

Suspiciunea unei modificări maligne poate să apară atât la autoexaminare, cât și în cazul unei examinări de rutină sau în cadrul unui screening de specialitate pentru depistarea cancerului cutanat. Primul pas al diagnosticului ulterior este apoi confirmarea constatărilor clinice care au ridicat suspiciunea.3

Biopsia

În prima etapă se recoltează o probă de țesut in regiunea cutanată suspectă. Acest procedeu poartă denumirea de „biopsie” și poate fi efectuat în două moduri:

  1. Biopsia prin excizie
    Biopsia prin excizie reprezintă forma preferată de biopsie în cazul suspiciunii de melanom. Ea presupune îndepărtarea completă a modificării tegumentare suspecte, inclusiv cu o margine de siguranță în țesutul înconjurător de 1 până la 3 mm. De regulă, biopsia prin excizie poate fi efectuată în anestezie locală.
  2. Biopsia-incizie
    În cazul unei biopsii prin incizie, inițial, se îndepărtează numai o porțiune din modificarea tegumentară suspectă. Această metodă se utilizează în cazul modificărilor de dimensiuni mai mari sau în cazul regiunilor corporale cum sunt fața, palmele sau tălpile. În cazul acestor regiuni importante cosmetic sau funcțional, diagnosticul trebuie întâi confirmat, înainte de îndepărtarea întregii regiuni cutanate.

Proba recoltată prin biopsie este ulterior examinată într-un laborator de către un medic anatomo-patolog.

Examinarea anatomo-patologică

Examinarea histologică în laborator a țesutului recoltat reprezintă momentan procedeul cel mai sigur pentru a face diferența între o modificare cutanată benignă și una malignă. Dacă diagnosticul de „melanom malign” este confirmat, urmează cu ajutorul acestui diagnostic de laborator, care se numește și „microstadializare”, alte examinări, care sunt decisive pentru alegerea tipului tratamentului.

În cazul microstadializării sunt examinați și evaluați mai ales următorii factori:

  1. Tipul melanomului
  2. Grosimea tumorii
  3. Gradul de invazie (Cât de profund a crescut deja melanomul în straturile inferioare ale pielii?)
  4. Ulcerație (Tumoarea a penetrat deja stratul superficial al pielii? Această modificare uneori nu este vizibilă cu ochiul liber).

Rezultatele acestei examinări reprezintă baza pentru o primă evaluare a stadiului în care se află melanomul malign. În stadiul incipient adesea este posibilă vindecarea prin îndepărtarea chirurgicală completă a tumorii. Însă dacă un melanom este depistat mai târziu, adesea vindecarea nu mai este posibilă.

Suplimentar față de microstadializare, în funcție de constatări se efectuează alți pași de diagnostic, de exemplu încă o examinare foarte atentă a pielii pe suprafața întregului corp (inclusiv cap și organe genitale) sau o examinare a vaselor limfatice și a ganglionilor limfatici. Se efectuează examinări  Röntgen și analize de sânge speciale pentru a detecta în corp eventuale metastaze. Pe baza acestor criterii, precum și a altor criterii, se pot face prime afirmații cu privire la riscul de metastazare și cu privire la prognostic (evaluarea evoluției bolii).

Dacă melanomul a pătruns mai profund de 1 mm în piele, se mai efectuează și biopsia așa-numiților ganglioni limfatici santinelă.

Pentru alegerea tratamentului este decisivă așa-numita stadializare a tumorii.