Loading...
Cum gestionăm boala 2017-06-26T13:20:33+00:00

Cum gestionăm boala

Diagnosticul de melanom malign este inițial un șoc pentru persoanele afectate. Atât viața pacienților cât și a aparținătorilor se schimbă brusc și radical – viața de zi cu zi este guvernată de nesiguranță și de temeri privind viitorul.

Pentru a căpăta siguranță în gestionarea afecțiunii tumorale și în ceea ce privește tratamentul, este foarte important ca pacienții să se informeze activ.

Discuțiile detaliate cu medicul, în cadrul cărora sunt explicați exact pașii tratamentului, sunt la fel de importante precum schimbul de informații cu alți pacienți și sprijinul din partea prietenilor și familiei. Uneori pacienților cu cancer de piele le poate fi util să caute ajutor psihologic pentru a face față acestei situații extrem de solicitante.

Tratamentul melanomului malign și prognosticul pentru pacienți depinde în măsură foarte mare de stadiul bolii.

Dacă tumoarea este depistată deja într-un stadiu timpuriu, ea poate fi îndepărtată de cele mai multe ori complet printr-o operație. După încheierea tratamentului, și dacă este cazul a măsurilor de recuperare, pacienții revin în mediul lor obișnuit. Acum începe nu numai reintegrarea în viața de zi cu zi, inclusiv în cea profesională, dar începe de asemenea o a doua fază foarte importantă a tratamentului: îngrijirea ulterioară. Examinările regulate de control (la fiecare trei, până mai târziu la șase luni) reprezintă concomitent îngrijire ulterioară și prevenție: pe de o parte ajută la recunoașterea afecțiunilor asociate sau consecutive melanomului malign și la tratamentul lor adecvat; pe de altă parte ele sunt decisive pentru diagnosticul la timp al posibilelor tumori noi, care pot să apară (prevenție terțiară). De aceea pentru prognostic este extrem de important ca pacientul să se prezinte regulat la aceste examinări de control, care trebuie efectuate cu multă atenție.

Ceea ce pacientul poate face în viața de zi cu zi în timpul și după tratament depinde în mare măsură de starea sa corporală și emoțională. Eforul fizic și alimentația sănătoasă întăresc sistemul imunitar și au un efect pozitiv asupra stării de bine. Însă aspectele speciale care trebuie avute în vedere trebuie discutate de către pacienți individual cu medicul curant. Și reintegrarea profesională este strâns legată de situația individuală a fiecărui pacient și trebuie planificată în cadrul unor discuții detaliate cu medicul, aparținătorii și angajatorul.

În timp ce pacienții sunt îngrijiți în prima fază de o echipă medicală formată din medici cu diverse specialități, pentru îngijirea ulterioară există de regulă un singur medic responsabil (de ex. medicul de familie). Acest medic trebuie să fie informat cu privire la toate etapele și rezultatele tratamentului anterior și în situația ideală trebuie să cunoască și condițiile de viață și starea actuală de sănătate a pacientului.

Dacă boala este deja avansată sau dacă tumoarea a metastazat, tratamentul va fi mai complex decât în stadiile incipiente, iar pentru numeroși pacienți viața de zi cu zi se schimbă pentru totdeauna. Adesea frica devine un însoțitor permanent: teama de tratament și de posibilele efecte secundare, teama de viitor sau de moarte. Este important ca pacienții să privească frica în față și să învețe să o gestioneze. Pentru aceasta primesc sprijin mai ales de la familie și prieteni sau ca urmare a schimbului de informații în grupuri de suport. În anumite condiții poate fi util să caute ajutor de specialitate pentru gestionarea noii situații.

Modul în care pacienții gestionează boala și ce anume îi ajută este la fel de individual precum tratamentul. Regula de bază este însă că o activitate fizică regulată, ușoară, și o alimentație sănătoasă, echilibrată întăresc corpul pentru fazele de tratament și recuperare, și sprijină sistemul imunitar. Exercițiile de relaxare țintite, precum meditația sau trainingul autogen, ajută la liniștire și la gestionarea mai bună a suferinței sufletești și fizice.

Un rol decisiv pentru tratament îl joacă și îngrijirea ulterioară, respectiv examinările regulate de control. Pe baza rezultatelor examinărilor medicul curant poate monitoriza starea generală de sănătate a pacientului, poate ajusta individual tratamentul și poate recunoaște timpuriu eventuale modificări care fac necesare alte măsuri terapeutice.

Pacienții cu melanom nu trebuie să fie atenți numai la respectarea programărilor regulate, ci trebuie să se gândească și la examinările de prevenție la timp și în mod regulat pentru familia lor, deoarece antecedentele din familie se numără printre cei mai importanți factori de risc pentru apariția unui melanom. Pe lângă auto-examinare, în cazul unor antecedente familiale este foarte important și screening-ul regulat pentru depistarea cancerului de piele, efectuat de către medic. Astfel pot fi recunoscute la timp și tratate eventuale modificări maligne.