Loading...
Diagnostic 2017-07-14T14:38:58+00:00

Diagnostic

Simptomele tipice, precum tusea nou apărută sau agravarea tusei preexistente, cronice, trebuie întotdeauna examinate cât mai repede posibil de un medic. Aceste examinări au rolul de a elimina sau confirma suspiciunea de cancer pulmonar.

În cazul suspiciunii de cancer pulmonar medicul va solicita efectuarea de diverse examinări. Printre acestea se numără mai ales:

Scopul acestor examinări este de a stabili cu certitudine dacă este prezentă o tumoare și dacă da, dacă aceasta este benignă sau malignă. Dacă se confirmă suspiciunea unei tumori maligne, prin alte examinări se vor clarifica următoarele întrebări:

  • Unde este localizată tumoarea?
  • Cât de avansată este tumoarea?
  • Ce fel de tip de cancer este?
  • Care este starea generală a pacientului? Ce tratament îi poate fi prescris pacientului?
  • Cu ce tratament poate fi obținut succesul în cazul fiecărei persoane?

Radiografie

Radiografia toracelui este de obicei prima examinare efectuată după aflarea istoricului bolii și după examenul obiectiv.

Tumorile de la nivelul segmentelor pulmonare periferice se evidențiază pe imaginile radiologice de la dimensiunea de aproximativ 1 cm ca niște pete albe, adesea rotunde.1 Medicii vorbesc despre „focare pulmonare circumscrise”. Un focar pulmonar înseamnă inițial numai faptul că medicul a observat o structură rotundă pe imaginea radiologică a plămânului. Pentru a deosebi o constatare benignă (de ex. un chist) de o tumoare malignă, sunt necesare alte examinări.

Tumorile din regiunea centrală a plămânilor pot fi acoperite de alte structuri, de exemplu de vase de sânge sau de către inimă. De aceea sunt mai dificil de observat. În cazul în care există o suspiciune justificată de carcinom pulmonar se vor face și alte examinări, chiar și în cazul în care radiografia nu a relevat aspecte patologice.

Tomografia computerizată

O reprezentare mai exactă poate fi obținută cu ajutorul tomografiei computerizate (CT) . Examinarea CT este un procedeu radiologic specific, prin care regiunea examinată a corpului este reprezentată în suprapunerea a mai multor imagini.

Spre deosebire de radiografia normală, pacientul nu este iradiat numai dintr-o direcție, ci este examinat din toate direcțiile, pe secțiuni, printr-un tunel radiografic care se învârte. Această examinare este complet nedureroasă pentru pacient.

În cazul suspiciunii de cancer pulmonar, asociațiile de specialitate recomandă ulterior examinării radiografice și o examinare CT suplimentară a toracelui și abdomenului.2

Examinarea plămânului, numită medical bronhoscopie, este examinarea cea mai importantă pentru excluderea sau confirmarea cancerului pulmonar, atunci când examinările anterioare nu au putut exclude această afecțiune. Ea se efectuează mai ales în cazul tumorilor situate în regiunea centrală a plămânului, la care se poate avea acces prin bronhii mai mari.1,2

În cazul bronhoscopiei se introduce prin nas sau prin gură în căile respiratorii un furtun flexibil (Bronhoscop) la capătul căruia se află o cameră video mică. Ulterior medicul introduce și bronhoscopul în bronhii și ramificațiile lor, pentru a examina mai bine interiorul plămânului. Camera video transmite o imagine mare pe un monitor, astfel că se pot evidenția modificări la nivelul căilor respiratorii. Cu ajutorul unui clește mic de la capătul bronhoscopului pot fi recoltate probe tisulare (biopsie) de la nivelul regiunilor suspecte. Acestea vor fi trimise apoi medicului specialist anatomo-patolog pentru a fi examinate la microscop.

Bronhoscopie

Bronhoscopie

Printre diversele analize cu ajutorul cărora se poate confirma sau exclude o afecțiune cancerigenă se numără și analizele de sânge.1

De obicei, medicul va solicita efectuarea unei așa-numite hemoleucograme, care va determina numărul de eritrocite (globule roșii), leucocite (globule albe) și trombocite (plachete sanguine).3 Sunt de asemenea importanți și diverși parametri hepatici sau renali, deoarece tulburările funcției acestor organe pot limita în anumite condiții posibilitățile terapeutice medicamentoase.

În plus, în cazul anumitor tipuri de cancer pot fi determinați așa-numiții markeri tumorali.1  Markerii tumorali sunt substanțe care sunt sintetizate de celulele canceroase și apoi excretate în sânge. Uneori și celulele tumorale pulmonare produc astfel de substanțe. Concentrația lor poate fi de asemenea determinată cu ajutorul analizelor de sânge.